Waarom plantaardig?

Waarom zou je klassiekers een plantomdraai geven? Heel simpel: gerechten tjokvol plantaardige ingrediënten zijn beter voor de planeet én meestal gezonder. Bovendien is zo'n plantomdraai supermakkelijk. Win, win, win!

Kiezen voor meer plantaardig op je bord = win voor je lijf

Wij Belgen houden van een lekkere maaltijd. Alleen bevat ons gemiddelde weekmenu veel meer dierlijke producten dan aanbevolen. Om ons lieve lijf gezond te houden, zouden we ook gerust wat meer groenten, fruit en peulvruchten mogen opscheppen. 

Want we weten ondertussen allemaal dat een ongebalanceerd voedingspatroon welvaartsziektes zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaataandoeningen in de hand werkt. En dat te veel rood en bewerkt vlees in verband gebracht wordt met een hoger risico op kanker, werd ook al vaak aangetoond.* Mogen we dan niet meer genieten? Tuurlijk wel! En je voedingspatroon op een lekkere manier in balans brengen, is zelfs heel eenvoudig: kies geregeld voor de plantaardige versie van je favoriete gerecht.

De plantaardige producten van Alpro en Garden Gourmet op deze website hebben allemaal een NutriScore A of B (met uitzondering van de margarine) en bevatten vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gebalanceerd voedingspatroon zonder vlees. Zo mis je dus niks!

 

Kiezen voor meer plantaardig = win voor de planeet

Vlees en zuivel produceren vraagt veel van onze planeet. Want alle dieren die voor ons voedsel zorgen hebben zelf ook honger en dorst. Als we ons voedingspatroon niet aanpassen, hebben we binnenkort 2 planeten nodig om iedereen te voeden.

Door 1 dag per week plantaardig te eten bespaar je 104 kg CO2-uitstoot per jaar.

  • Dat is gelijk aan 13 uur met de auto rijden …
  • of een week elektriciteit voor een heel gezin!

Door 1 dag per week plantaardig te eten bespaar je 52.000 liter water per jaar.

  • Dat is gelijk aan 5200 keer het toilet doorspoelen ...
  • of 3484 keer de vaatwasmachine laten draaien!

Wanneer je kiest voor een plantaardig alternatief op je bord, doe je dus niet alleen jezelf, maar ook de planeet een plezier.

 

Kiezen voor plantaardig = superlekker én simpel

Doe net zoals wij de test en serveer je gezin en vrienden eens een plantaardige versie van je favoriete gerecht. Wedden dat ze ‘t verschil niet eens zullen merken?

Voor quasi al jouw favorieten bestaat er intussen een lekker en makkelijk alternatief. Vervang gehaktballetjes eens door groenteballetjes of balletjes van sojagehakt, en verwerk ze in een heerlijke tomatensoep of vol-au-vent. Bak een plantaardige worst of -burger bij je favoriete groenteschotel. Maak je lievelingsquiche eens met een plantaardig alternatief voor room of bak je pannenkoeken met haver. Dat zal smaken!

Benieuwd naar onze recepten? Je vindt ze hier. Meer inspiratie nodig? Op Instagram vind je onder de hashtag #vegetaime nog heel wat plantaardig lekkers.

*Kijk hier voor meer informatie over een gezond voedingspatroon: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/