Feestelijk voorgerecht: witloofsalade met balsamicobietjes en een crumble van falafel

Veget’aime daagde blogger Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen uit om voor de feestdagen een heerlijk menu met een plantomdraai te maken.

Karolien: We starten met deze koud-warme salade, die het beste van de winter combineert: knisperend witloof dat in balans wordt gebracht door heerlijke peer en een fris yoghurt-kruidensausje. De zoete, met balsamicoazijn geroosterde rode biet en rode ui vullen de witloofsalade perfect aan. En dan de kruidige, krokante crumble van falafel erbovenop… Genieten!

 

Ingrediënten 

voor 4 personen, als voorgerecht

  • 4 rode bieten
  • 4 rode uien
  • 1 1⁄2 el balsamicoazijn
  • 1⁄4 tl gemalen komijn
  • 1/8 tl kaneel
  • 120 gr ongezoete Alpro Soja yoghurt
  • een grote handvol verse kruiden (zie tips)
  • 1⁄4 tl gemalen komijn
  • 1/8 tl gemalen koriander
  • 1 tl citroensap (= het sap van 1/8 citroen)
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 peer
  • 1 bakje Garden Gourmet Falafel Spinazie
  • wat extra fijngehakte bieslook en eventueel een muntblaadje, voor de afwerking
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

 

Recept

1

Snijd de steel- en wortelaanzet van de bieten en schrob ze schoon. (Schillen hoeft dus niet! Door de schil eraan te laten, heb je minder voedselverspilling en behoud je meer vitaminen en mineralen. Bovendien geeft de schil ook extra veel smaak, vind ik.) Snijd de bieten in blokjes. Verwijder de schil van de uien en snijd ze in partjes (zoals je dus een appel in partjes zou snijden). Schep de stukken biet en ui op een bakplaat om met 1 eetlepel olijfolie, de balsamicoazijn, komijn, kaneel, peper en zout. Verspreid over de bakplaat en zet 30 minuten in de oven. Schep goed om en zet nogmaals 10 minuten in de oven. (De gaartijd hangt wat af van de grootte van de rode biet.)

2

Maak het sausje. Hak de verse kruiden heel fijn. Schep de yoghurt om met de fijngehakte verse kruiden, komijn, koriander, citroensap, peper en zout. Zet opzij.

3

Verwijder eventuele geschonden blaadjes van de witloofstronkjes. Halveer het witloof in de lengte en snijd de bittere, kegelvormige kern eruit. Snijd elke helft vervolgens in de breedte in fijne reepjes. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in heel kleine blokjes. (Ook hier hoeft schillen dus niet.) Doe het witloof en de peer in een kom en schep er 2/3 van het yoghurtsausje door, tot alles gelijkmatig verdeeld is. Zet opzij. (Zie tips.)

4

Verkruimel de falafelballetjes tot een grove crumble. (Je kan eventueel 4 balletjes opzij houden. Zie tips.) Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de falafelcrumble goudbruin en crunchy. Roer hierbij niet de hele tijd in de pan! Laat de falafelkruimels eerst aan één zijde krokant worden, schep dan goed om en laat ze opnieuw bakken.

5

Dresseer de borden: schep 1 eetlepel van het overgebleven yoghurtsausje op elk bordje en strijk uit. Schep hier bovenop wat van de witloofsalade, verdeel daarboven wat van het bietenmengsel en strooi er tot slot een flinke hoeveelheid falafelcrumble overheen. Werk af met wat verse bieslook en eventueel een takje munt. Smakelijk!

 

Tips

Als verse kruiden gebruikte ik veel bieslook en een beetje rozemarijn en munt. Ook peterselie, salie en dille kunnen dienen, gebruik wat je kan vinden en/of hebt staan.
Zowel witloof als peer worden wat bruin bij blootstelling aan de lucht. Het citroensap in de yoghurtsaus vertraagt dit proces. Als je dit gerechtje ruim op voorhand maakt, bewaar de witloofsalade dan zeker in een goed afgesloten doos in de koelkast.

Je kan in dit recept alle falafelballetjes verkruimelen en de overschot aan falafelcrumble in een kommetje serveren óf je kan 4 falafelballetjes in hun geheel laten, afbakken en gehalveerd bij dit gerecht serveren. In het geval je iets klassiekere of carnivorisch aangelegde eters hebt (die graag “een vlezeke” willen), raad ik sowieso de tweede optie aan :)

Ik gebruikte in dit recept de Garden Gourmet Falafel Spinazie, die ik al regelmatig liet terugkomen in mijn Instagram Stories. Deze kant-en-klare falafel hebben we hier thuis steeds in huis: zowel de smaak als de voedingswaarden zitten heel goed!
Je kan dit gerecht koud serveren, waarbij enkel de falafelcrumble warm is. Of je kan gaan voor een koud-warme salade, waarbij de witloof koud is en de bietjes én crumble warm zijn. Laat dit gerust afhangen van je voorkeur en je planning ;)

Recept, fotografie en styling door Karola’s Kitchen (www.karolaskitchen.be)

 

Ontdek ook: