Feestelijk dessert: notencrumble van appel en peer

Veget’aime daagde blogger Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen uit om voor de feestdagen een heerlijk menu met een plantomdraai te maken.

Karolien: Het dessert. De kers op taart. De klap op de vuurpijl. Afronden in schoonheid. En het is een schoonheid deze notencrumble! Het is eigenlijk echt onvoorstelbaar dat ik na meer dan zes jaar bloggen nog geen crumble met appel met jullie heb gedeeld. Ik ben namelijk verzot op alles wat met crumbles en appels is. Vraag maar na bij mijn vriendinnen die perfect kunnen voorspellen welke taart ik ál-tijd neem als we koffie gaan drinken :) Geen taart in dit geval, maar wel een kommetje bomvol smaak. Onderschat dit dessertje niet. De titel mag dan heel eenvoudig klinken, wat er met deze zoetigheid gebeurt in je mond is zonder enige twijfel verrassend. Smakelijk!

 

Ingrediënten 

voor 4 grote porties

  • 2 kleine appels, ongeschild
  • 2 kleine peren, ongeschild
  • 3 gedroogde vijgen
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl kardemom
  • 1 1⁄2 tl versgeraspte gember
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g pecannoten
  • 50 g amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 40 g Alpro Bakken & Braden (of kokosvet)
  • 2 el ahornsiroop
  • een snuifje fleur de sel
  • Alpro Vanille-ijs

 

Recept

1

Verwarm de oven voor op 175°C.

2

Snijd de appels en peren in kleine blokjes, hak de vijgen in kleine stukjes. (Je wil geen al te grote stukken fruit in je mond. Door alles klein te snijden, is het eten van dit dessert fijner én kunnen de smaken zich beter vermengen, wat het dus lekkerder maakt.)

3

Schep het fruit om met de kaneel, kardemom en versgeraspte gember en verdeel het over vier ovenschaaltjes (zie tips).

4

Hak de hazelnoten en pecannoten fijn. Doe ze samen met de boter, het amandelmeel, de ahornsiroop en een snuifje fleur de sel in een kom en vermeng de ingrediënten met behulp van je handen tot alles wat verdeeld is. (Daarom is het belangrijk dat de boter goed koud is, zodat deze niet smelt, door de warmte van je handen.) Er mogen gerust nog wat stukjes boter te herkennen zijn en alle brokjes moeten niet gelijkmatig zijn qua grootte.

5

Schep de crumble bovenop het fruit in de schaaltjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs erbovenop. Smakelijk!

 

Tips

Dit zijn relatief grote porties. Als je al een zeer uitgebreid diner voorziet, kan je hier gerust 6 of 8 porties van maken. Of 4 kleintjes en met de rest één grotere ovenschaal vullen, die je dan kan afbakken voor bij het ontbijt, een van de volgende dagen. (Serveer er dan toch maar geen vanille-ijs bij ;) Als ontbijt eet ik deze crumble met flink wat Alpro Mild & Creamy Nature eroverheen! In het geval van een ontbijt zijn deze porties trouwens wel heel schappelijk :)

Heb je geen kleine ovenschaaltjes in huis, maak de crumble dan in één grote ovenschaal. Je kan de warme crumble dan aan tafel in kommetjes scheppen. Het resultaat zal minder mooi zijn, maar daarom niet minder lekker.

Recept, fotografie en styling door Karola’s Kitchen (www.karolaskitchen.be)

 

Ontdek ook: