Pannenkoeken 4 the win

Blogpost van Vaderklap (Pieter Declercq)
26 okt 2020

Veget'aime daagde blogger Pieter Declercq uit om ook de plantomdraai te maken.

Aan de slag gaan met bepaalde producten en er iets over schrijven, daar moet ik altijd goed over nadenken. Zeker als het om plantaardige materie gaat. U moet weten: ik run een (sinds kort voltijdse) catering- en culinaire contentzaak. Ik durf te stellen dat ik dus wel kan koken. Eten is voor mij ook echt zeer belangrijk. Veel groenten, lokale producten, minder maar goed vlees, dat doe ik sowieso al. Maar volledig plantaardig? Dat niet.

Ik weet dat het duurzaam is en goed voor het milieu. Belangrijk met het oog op de toekomst van mezelf en mijn kinderen. Echt wel. Hier, op het platteland, is het alleen zo’n gedoe om al die plantaardige producten te vinden.

Dus, als Bond Beter Leefmilieu me vraagt, iets plantaardig te serven, dan zie ik dat als een zeer coole uitdaging. Is het echt zo makkelijk? Haalbaar? En vooral, is het lekker?

Ik koos voor pannenkoeken. Rustig beginnen, nietwaar? Plantaardig betekent noch eieren, noch melk. Dit wordt vervangen door havermout, Alpro havermelk en banaan. De rest blijft hetzelfde: bloem, suiker, bakpoeder en wat plantaardige olie. 

Punt 1: vond ik alles? Yes. Het is te zeggen: mijn vrouw ging naar de lokale supermarkt en vond alles. 

Punt 2: was het moeilijk? Neen, echt niet. Alles in een maatbeker, mixen en klaar. Duur: misschien 2 minuten afwegen inbegrepen. 

Punt 3: was het lekker? Toevallig liepen hier in huis mijn dochter en twee vriendinnetjes rond. Bij het woord “pannenkoeken” ontsnapten enthousiaste kreten. Dat het een beetje andere pannenkoeken waren, heb ik er wijselijk niet bij gezegd. De pannenkoeken gingen na dat buitenspelen zeer vlot binnen. Of ik ze zelf geproefd heb? Jip. Net als mijn vrouw. En ik was eigenlijk echt verbaasd. Mijn afwachtende houding was voor niets nodig, want ze waren echt lekker.

Bovendien, en dat moeten we toegeven, zijn ze dankzij de havermout extra voedzaam. Dat ze plantaardig zijn, maakt ze beter voor het milieu. Dat kunnen we niet ontkennen.

Dus ja, ik ben wel fan eigenlijk. Ik maak ze sowieso opnieuw. Zonder twijfel.

Bedankt voor de uitdaging, BBL. Hier hebben ze alvast gesmaakt.

Zelf eens proberen? Het recept vind je hier. Perfect voor die komende 11 dagen durende herfstvakantie.